Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 CAPÍTOL 11

Per què permet Déu el sofriment?

Per què permet Déu el sofriment?
  • Ha causat Déu el patiment que hi ha al món?

  • Quin problema va sorgir al jardí de l’Edén?

  • Com acabarà Déu amb el sofriment de la gent i eliminarà tot el dany causat?

1, 2. Quines coses ens fan patir, i quines preguntes es fan moltes persones?

EN UN país esgarrat per la guerra, després d’una terrible batalla, els milers de dones i xiquets civils assassinats van ser enterrats en una fossa comuna, rodejada amb xicotetes creus. Totes portaven la mateixa inscripció: “Per què?”. En la majoria dels casos esta és la pregunta més dolorosa. Moltes persones es fan esta pregunta amb tristesa quan una guerra, un desastre, una malaltia o un crim s’emporta la vida de familiars o amics innocents, destruïx les seues cases o els fa patir terriblement d’altres formes. Volen saber per què passen eixes desgràcies.

2 Per què permet Jehovà Déu el sofriment? Si és totpoderós, amorós, savi i just, per què el món està ple d’odi i d’injustícia? T’has fet estes preguntes alguna volta?

3, 4. a) Quin exemple demostra que no està malament preguntar per què permet Déu el sofriment? b) Què pensa Jehovà de la maldat i el sofriment?

3 Està malament preguntar per què permet Déu el sofriment? Alguns creuen que si ho feren demostrarien  tindre poca fe o falta de respecte a Déu. Però, quan lliges la Bíblia, trobaràs relats de persones fidels que temien Déu i van fer preguntes paregudes. Per exemple, el profeta Habacuc va dir a Jehovà: “Per què em fas veure tanta injustícia? Per què et mires de lluny l’opressió, mentre jo he de presenciar destruccions i violències? Pertot esclaten processos i baralles” (Habacuc 1:3).

Jehovà acabarà amb tot el sofriment

4 Va reprendre Jehovà el fidel profeta Habacuc per fer aquella pregunta? No. En lloc d’això, va incloure les seues paraules sinceres en les Escriptures inspirades. A més, el va ajudar a entendre millor l’assumpte i a tindre més fe. Jehovà vol fer el mateix per tu. Recorda que la Bíblia diu “que ell mateix es preocupa de vosaltres” (1 Pere 5:7). Déu odia, moltíssim més que qualsevol ser humà, la maldat i el sofriment que esta causa (Isaïes 55:8, 9). Llavors, per què hi ha tant de sofriment al món?

PER QUÈ HI HA TANT DE PATIMENT?

5. Quines raons se solen donar per a explicar el sofriment humà, però què en diu la Bíblia?

5 Creients de diferents religions han preguntat als seus líders i mestres religiosos per què hi ha tant de patiment.  Sovint, la resposta és que eixa és la voluntat de Déu i que ell va determinar fa molt de temps tot el que passaria, fins i tot les desgràcies. A moltes persones els han dit que els camins de Déu són misteriosos o que Déu s’emporta la gent, inclús els xiquets, perquè estiguen amb ell al cel. Però, com ja has deprés, Jehovà mai fa coses males. La Bíblia diu: “Lluny de Déu obrar amb maldat! Lluny del Totpoderós la injustícia!” (Job 34:10).

6. Per què molta gent culpa Déu de tot el sofriment que hi ha al món?

6 Saps per què la gent comet l’error de culpar Déu de tot el sofriment que hi ha al món? En la majoria dels casos, perquè creuen que el Totpoderós és el governant d’este món. No saben una senzilla però important veritat que diu la Bíblia i que vas aprendre en el capítol tres: l’autèntic governant d’este món és Satanàs.

7, 8. a) Com reflectix el món la personalitat del seu governant? b) Com han contribuït al sofriment la imperfecció humana i “el temps i el contratemps”?

7 La Bíblia diu clarament que “el món sencer està sotmés al Maligne” (1 Joan 5:19). Si ho penses, veritat que tot encaixa? El món reflectix la personalitat de l’esperit invisible que “enganya el món sencer” (Apocalipsi 12:9). Satanàs actua amb engany, odi i crueltat. Per açò el món, que està en les seues mans, està ple d’engany, odi i crueltat. Esta és la primera raó per la qual hi ha tant de patiment.

8 La segona raó és, com vam vore en el capítol tres, que des de la rebel·lió al jardí de l’Edén, la humanitat és imperfecta i pecadora. Els humans pecadors tendixen a lluitar pel poder, i això provoca guerres, opressió i sofriment (Eclesiastés 4:1; 8:9). I la tercera raó és “perquè a tots els arriba el temps i el contratemps” (llig Eclesiastés 9:11). Com este món no està governat per Jehovà,  no té la seua protecció. Aixina que la gent pot sofrir qualsevol mal per trobar-se en el lloc equivocat en el moment més inoportú.

9. Per què podem estar segurs que Jehovà té una bona raó per a permetre el sofriment?

9 Quin consol saber que Déu no causa el sofriment! Ell no és el responsable de les guerres, la delinqüència, l’opressió ni dels desastres naturals que fan patir a la gent. Però encara necessitem saber per què Jehovà permet tot eixe sofriment. Si és el Totpoderós, té el poder per a posar-li fi. Aleshores, per què no ho fa? El Déu amorós a qui hem estat coneixent té una bona raó (1 Joan 4:8).

SORGIXEN DUBTES SOBRE DÉU

10. Què va posar en dubte Satanàs, i com ho va fer?

10 Per aclarir per què permet Déu el sofriment, hem de tornar arrere en el temps fins quan van començar tots els problemes. Quan Satanàs va aconseguir que Adam i Eva desobeïren Jehovà, va fer sorgir dubtes sobre Déu. Satanàs no va qüestionar el poder de Jehovà, ja que sabia que no té límits. Però sí va posar en dubte el Seu dret de governar. Va assegurar que Déu és un mentirós i que priva els seus súbdits de coses bones. El Diable va acusar Jehovà de ser un mal governant (llig Gènesi 3:2-5). A més, va donar a entendre que als sers humans els aniria millor si no els governara Déu. Això era un atac contra la sobirania de Jehovà, és a dir, el seu dret de governar.

11. Per què no va destruir Jehovà els rebels en el jardí de l’Edén?

11 Al rebel·lar-se Adam i Eva contra Jehovà és com si hagueren dit: “No necessitem que Déu ens governe. Podem decidir per nosaltres mateixos el que està bé i el que està malament”. Com resoldria Jehovà el problema? Com demostraria a totes les criatures intel·ligents  que els rebels no tenien raó i que la Seua manera de fer les coses és la millor? Alguns pensen que Déu deuria haver destruït els rebels i haver creat una nova parella humana. Però, Jehovà havia dit que el seu propòsit era que la terra fóra un paradís ple dels descendents d’Adam i Eva (Gènesi 1:28). I Jehovà sempre cumplix els seus propòsits (Isaïes 55:10, 11). A més, si haguera eliminat els rebels en el jardí de l’Edén, no s’hauria donat resposta a la qüestió sobre el Seu dret de governar.

12, 13. Amb quin exemple explicaries per què Jehovà ha permés que Satanàs governe el món i que els sers humans es governen a si mateixos?

12 Posem un exemple. Un mestre està explicant als seus alumnes com resoldre un problema difícil de matemàtiques. Ara, un alumne intel·ligent, però rebel, li tira en cara que la manera de resoldre el problema està malament. Així dóna a entendre que és un mal mestre i insistix que ell coneix una manera millor de resoldre’l. Alguns companys de classe pensen que té raó i també es rebel·len. Què hauria de fer el mestre? Si despatxara de la classe els  alumnes rebels, com reaccionarien els altres? Potser pensarien que el seu company i els qui li fan costat tenen raó. Encara més, potser perdrien el respecte al mestre i creurien que té por que es demostre que està equivocat. Però suposem que el mestre permet que l’alumne rebel demostre a la classe com solucionaria ell el problema.

Està l’alumne més qualificat que el mestre?

13 Jehovà ha fet més o menys el mateix. Recorda que els qui es van rebel·lar en el jardí de l’Edén no eren els únics implicats. Milions d’àngels van vore el que va passar (Job 38:7; Daniel 7:10). La manera com Jehovà responguera a la rebel·lió tindria importants conseqüències per a aquells àngels i, amb el temps, per a tota la creació intel·ligent. Per tant, què ha fet Jehovà? Ha permés que Satanàs demostre com governaria ell la humanitat. I també ha permés que els sers humans es governen a si mateixos dirigits per Satanàs.

14. Quins seran els beneficis de la decisió que Jehovà va prendre de permetre que la humanitat es governe a si mateixa?

14 El mestre del nostre exemple sap que l’alumne i els seus companys rebels no tenen raó. Però també sap que si els dóna l’oportunitat d’intentar resoldre el problema a la seua manera, tota la classe se’n beneficiarà. Així, quan es veja que els rebels estan equivocats, els alumnes que siguen sincers reconeixeran que el mestre és l’únic capacitat per a donar la classe. A més, entendran per què a continuació el mestre despatxa de la classe els alumnes rebels. Igualment, Déu sap que tots els àngels i humans sincers es beneficiaran quan vegen que Satanàs i els àngels rebels no tenen raó i que la humanitat no pot governar-se a si mateixa. Tal com Jeremies, aprendran esta veritat important: “Senyor, veig que l’home no és amo de la seua conducta: quan camina, no orienta els seus passos” (Jeremies 10:23).

 I PER QUÈ TANT DE TEMPS?

15, 16. a) Per què ha permés Jehovà el sofriment per tant de temps? b) Per què no ha impedit Déu que passen coses com, per exemple, crims espantosos?

15 Però, per què ha permés Jehovà el sofriment per tant de temps? I per què no impedix que passen coses males? Vegem dos coses que el mestre de l’exemple no faria. D’una banda, no impediria a l’alumne rebel demostrar quina és la seua solució, i d’altra banda, no l’ajudaria a resoldre el problema. De la mateixa manera, hi ha dos coses que Jehovà ha decidit no fer. En primer lloc, no ha impedit que Satanàs i els dimonis intenten demostrar que tenen raó. I per això, ha calgut deixar passar el temps. Al llarg dels seus milers d’anys d’història, la humanitat ha provat tota classe de governs i ha fet avanços científics i en altres camps. Però, la injustícia, la pobrea, la delinqüència i la guerra continuen augmentant cada vegada més. S’ha demostrat que la governació humana és un fracàs.

16 En segon lloc, Jehovà no ha ajudat Satanàs a governar este món. Si Déu impedira que passaren crims espantosos i altres desgràcies, no creus que en realitat estaria donant suport als rebels? No donaria peu a pensar que els sers humans podem governar-nos a soles sense patir desastroses conseqüències? Si Jehovà actuara d’eixa manera, seria còmplice d’una mentira. Però Déu “no menteix” (Titus 1:2).

17, 18. Què farà Jehovà amb tot el dany que han causat els governs humans i la influència de Satanàs?

17 Però, què passa amb tot el perjuí que ha causat la llarga rebel·lió contra Déu? Recordem que Jehovà és totpoderós. Per tant, pot reparar tot eixe dany i, a més, ho farà. Com hem vist, les destrosses que s’han fet al nostre planeta es repararan quan la terra es convertisca  en un paradís. Gràcies a la fe en el sacrifici de Jesús, els efectes del pecat s’esborraran i els morts ressuscitaran. D’esta manera, Déu utilitzarà Jesús “per desfer les obres del diable” (1 Joan 3:8). Jehovà farà tot açò en el moment que ell considere millor. Podem estar contents que no haja actuat abans, perquè la seua paciència ens ha donat l’oportunitat d’aprendre la veritat i servir-lo (llig 2 Pere 3:9, 10). Mentrestant, Déu està buscant les persones que volen adorar-lo sincerament i les ajuda a suportar els patiments d’este món ple de problemes (Joan 4:23; 1 Corintis 10:13).

18 Alguns potser pensen: “S’haguera evitat tot este patiment si Déu haguera creat Adam i Eva de tal manera que no pogueren rebel·lar-se?”. Per saber la resposta cal que recordes un preciós regal que Jehovà t’ha fet.

COM UTILITZARÀS ESTE REGAL?

Déu t’ajudarà a suportar el patiment

19. Quin regal valuós ens ha fet Jehovà, i per què hem de valorar-lo?

19 Com vam vore en el capítol cinc, Jehovà va crear els sers humans amb lliure albir. T’has adonat com de valuós és este regal? Déu va crear moltíssims animals i tots es guien principalment per l’instint. Però no poden distingir entre el bé i el mal (Proverbis 30:24). L’home ha fet robots que estan programats per obeir ordes. Seríem feliços si Déu ens haguera fet d’eixa manera? Clar que no. Per açò estem contents de poder decidir lliurament coses com: quina classe de persones volem ser, quina classe de vida  volem portar i quina clase d’amistats volem tindre. Ens agrada molt tindre esta llibertat, i Déu vol que la tinguem.

20, 21. Com pots utilitzar el regal de la llibertat d’elecció de la millor manera possible, i per què hauries de voler-ho fer?

20 Jehovà no vol que l’adorem per obligació (2 Corintis 9:7). Per exemple, ¿què agradaria més a un pare, que el seu xiquet li diguera “et vull molt” per obligació o perquè li ix del cor? Per tant, la pregunta és: “Com utilitzaràs tu la llibertat d’elecció que Jehovà t’ha donat?”. Satanàs, Adam i Eva la van utilitzar de la pitjor manera, van rebutjar Jehovà Déu. Què faràs tu?

21 Tens la possibilitat d’utilitzar este meravellós regal, la llibertat d’elecció, de la millor manera possible. Pots unir-te als qui estan de part de Jehovà. Estes persones alegren el cor de Déu perquè demostren que Satanàs és un mentirós i un governant pèssim (Proverbis 27:11). Tu també pots demostrar-ho si elegixes la manera correcta de viure. En el següent capítol s’explicarà quina és.