Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 CAPÍTOL 12

Com viure de manera que agrade a Déu

Com viure de manera que agrade a Déu
  • Com pots fer-te amic de Déu?

  • Com t’implica el desafiament de Satanàs?

  • Quina conducta no li agrada a Déu?

  • Com viure de manera que agrade a Déu?

1, 2. Dóna alguns exemples d’humans que Jehovà considerava el seus amics íntims.

A QUINA classe de persona triaries com a amic? Segurament a algú que tinguera opinions, interessos i valors pareguts als teus. Probablement també preferiries algú amb bones qualitats, com ser honrat i amable.

2 Al llarg de la història, Déu ha triat alguns humans perquè siguen els seus amics íntims. Per exemple, va dir d’Abraham que era amic seu (llig Isaïes 41:8; Jaume 2:23). I de David va dir: “un home com el que desitja el meu cor”, ja que era la classe de persona que Ell estima (Fets 13:22). Al profeta Daniel també el va vore com “el seu preferit” (Daniel 9:23).

3. Per què Jehovà es va fer amic d’alguns humans?

3 Per què considerava Déu a Abraham, David i Daniel els seus amics? Bé, a Abraham li va dir: “Has obeït el que jo t’havia manat” (Gènesi 22:18). Per tant, Jehovà s’acosta als qui humilment l’obeïxen. “Escolteu la meua veu,” va dir als israelites, “i jo seré el vostre Déu i vosaltres sereu el meu poble” (Jeremies 7:23). Si obeïxes Jehovà, també podràs ser amic seu!

 JEHOVÀ DÓNA FORCES ALS SEUS AMICS

4, 5. Com dóna forces Jehovà al seu poble?

4 Pensa en els beneficis de ser amic de Déu. La Bíblia diu que Jehovà busca oportunitats de donar “força als qui li són fidels de cor” (2 Cròniques 16:9). Com pot Jehovà donar-te forces? Mira el que diu Salm 32:8: “Jo mateix [Jehovà] t’instruiré, t’ensenyaré el camí que has de seguir; t’aconsellaré, els meus ulls vetlaran per tu”.

5 No et commou saber que Jehovà et cuida aixina? Ell et donarà els consells que necessites i, si els apliques, estarà pendent de tu. Déu vol ajudar-te a superar les proves i dificultats (llig Salm 55:23 [55:22 en altres bíblies]). Si servixes Jehovà de tot cor, pots estar tan segur com el salmista, qui va dir: “Sempre tinc present el Senyor; amb ell a la dreta, mai no cauré” (Salm 16:8). No tingues cap dubte, Jehovà et pot ajudar a viure de la manera que a ell li agrada. Però, com saps, hi ha un enemic de Déu que vol impedir-t’ho.

EL DESAFIAMENT DE SATANÀS

6. De què va acusar Satanàs als humans?

6 Al capítol 11 vam vore com Satanàs va desafiar la sobirania de Déu. Va acusar Jehovà de ser un mentirós i va donar a entendre que era un governant injust, ja que no deixava que Adam i Eva prengueren les seues pròpies decisions sobre el que estava bé o malament. Després que Adam i Eva pecaren i que la Terra començara a omplir-se dels seus descendents, Satanàs va posar en dubte els motius de tots els humans. Va ser com si diguera: “La gent no servix Déu perquè el vullguen. Si tinc l’oportunitat, puc fer que qualsevol es pose en contra de Déu”. El relat d’un home anomenat Job ens mostra que això era el que pensava el Diable. Ara bé,  qui era Job? Va tindre alguna cosa a vore amb el desafiament de Satanàs?

7, 8. a) Per què va destacar Job d’entre els seus contemporanis? b) Com va posar en dubte Satanàs els motius de Job?

7 Job va viure fa uns 3.600 anys. Com era un bon home, Jehovà va dir: “No hi ha cap home com ell en tota la terra: és íntegre i recte, em reverencia i s’aparta del mal” (Job 1:8). En efecte, Déu estava molt content amb Job.

8 Satanàs va posar en dubte els motius pels quals Job servia Déu i per això va dir a Jehovà: “No és cert que l’has envoltat d’un tancat per a protegir-lo, a ell, la seua família i tots els seus béns? Tu l’has beneït en tot el que ha emprés, i els seus ramats es multipliquen sobre la terra. Però, només que alces la mà i toques els seus béns, et jure que et maleirà a la cara!” (Job 1:10, 11).

9. Quina va ser la resposta de Déu al desafiament del Diable, i per què?

9 Satanàs va afirmar que Job només servia Déu pel que podia traure a canvi i que si se’l posava a prova, es tornaria contra Déu. Quina va ser la resposta de Jehovà al desafiament del Diable? Com que l’assumpte implicava els motius de Job, Déu va permetre que Satanàs el posara a prova. Aixina quedaria clar si Job l’estimava o no.

ES POSA A PROVA A JOB

10. Quines proves va patir Job, i com va reaccionar?

10 Satanàs de seguida va posar a prova a Job. Li van robar part dels seus animals i li’n van matar uns altres. A més, van assassinar a quasi tots els seus servents. Tot això va fer que tinguera greus problemes econòmics. I, per si fóra poc, els seus deu fills van morir en una tempesta. Quina tragèdia! Però, a pesar de tot açò, “Job no va pecar dient cap paraula de revolta contra Déu” (Job 1:22).

11. a) Quina altra acusació va fer Satanàs contra Job, i com va respondre Jehovà? b) Com va reaccionar Job davant de la seua dolorosa malaltia?

 11 Satanàs no es va donar per vençut. Potser va pensar que, encara que Job podia suportar la pèrdua de les seues possessions, servents i fills, es tornaria contra Déu si queia malalt. Jehovà va deixar que Satanàs ferira Job amb una malaltia repugnant i dolorosa. Però ni amb això va perdre Job la fe en Déu. Més bé, “Job no va pecar amb cap paraula” (Job 2:10).

Job va ser recompensat per la seua lleialtat

12. Com va provar la conducta de Job que l’acusació de Satanàs era falsa?

12 Job no sabia que Satanàs era qui estava causant-li totes eixes desgràcies. Com no sabia tots els detalls del desafiament del Diable a la sobirania de Jehovà, es va pensar que Déu era qui li estava causant totes les desgràcies (Job 6:4; 16:11-14). Així i tot, va mantindre la seua integritat a Jehovà. L’acusació que Job servia Déu perquè li convenia es va provar falsa, ja que ell es va mantindre lleial.

13. Què va permetre la lleialtat de Job?

13 La lleialtat de Job va permetre que Jehovà donara una resposta contundent a l’insultant desafiament de Satanàs. Job era de veritat amic de Déu, i Ell el va recompensar per la seua lleialtat (Job 42:12-17).

COM T’IMPLICA A TU?

14, 15. Per què podem dir que el desafiament de Satanàs també ens implica a tots nosaltres?

14 La qüestió de la integritat a Déu que va llançar Satanàs, no només implicava Job. Tu també n’estàs implicat. Mira el que diu clarament Proverbis 27:11: “Sigues sensat, fill meu: el meu cor s’alegrarà i podré tapar la boca als qui m’ultratgen”. Estes paraules, escrites segles després de la mort de Job, indiquen que Satanàs  continuava desafiant Déu i acusant els Seus servents. Quan vivim d’una manera que agrada a Déu, ajudem a donar una resposta a les acusacions falses de Satanàs i aixina fem que Déu estiga content. Què penses d’això? Encara que requerisca fer canvis en la teua vida, ¿veritat que estaria molt bé poder contribuir a respondre a les mentires del Diable?

15 Fixa’t en el que Satanàs va dir: “Per salvar la pell, l’home s’ho juga tot” (Job 2:4). Al dir “l’home”, Satanàs no només estava acusant Job, sinó també a tots els humans. Això és un punt important a tindre en compte. El Diable ha posat en dubte la teua lleialtat a Déu. Li agradaria molt vore com el desobeïxes i deixes de fer el que està bé quan passes per dificultats. Com intentarà Satanàs fer-ho?

16. a) Quins mètodes utilitza Satanàs per a apartar a la gent de Déu? b) Com podria utilitzar el Diable estos mètodes contra tu?

16 Com vam vore al capítol 10, Satanàs utilitza diversos mètodes per tal d’apartar la gent de Jehovà. Per una banda, ataca “com un lleó, [...] buscant qui engolir” (1 Pere 5:8). Notaràs la seua influència si els teus amics, familiars o altres persones s’oposen a que estudies la Bíblia i poses en pràctica el que aprens (Joan 15:19, 20). * Per altra banda, “Satanàs també es disfressa d’àngel de llum” (2 Corintis 11:14). Com que és un gat vell, gasta estratagemes per a enganyar-te i aixina evitar que portes una vida que agrade a Déu. També pot utilitzar el desànim per fer-te pensar que mai seràs prou bo per a agradar a Déu (Proverbis 24:10). Però ja siga que Satanàs  actue “com un lleó” o com un “àngel de llum”, la seua acusació és la mateixa: diu que quan tingues problemes, deixaràs de servir Déu. Com pots respondre al seu desafiament i demostrar que eres lleial a Déu, tal com va fer Job?

OBEDIÈNCIA ALS MANAMENTS DIVINS

17. Quina és la raó principal per a obeir els manaments de Déu?

17 Pots donar una resposta al desafiament de Satanàs si vius de la manera que agrada a Déu. Què significa això? La Bíblia contesta: “Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb tota la força” (Deuteronomi 6:5). Quant més vullgues Jehovà, més desitjaràs fer el que espera de tu. L’apòstol Pau va escriure: “Estimar Déu vol dir guardar els seus manaments”. Si estimes Jehovà amb tot el teu cor, t’adonaràs que “els seus manaments no són pesants” (1 Joan 5:3).

18, 19. a) Quins són alguns manaments de Jehovà? (Mira el quadro titulat « Evita les coses que Jehovà odia».) b) Com sabem que Déu no ens demana massa?

18 Quins són eixos manaments? Alguns fan referència a la conducta que hem d’evitar. Per exemple, mira el quadro titulat « Evita les coses que Jehovà odia». Conté una llista de coses que la Bíblia condemna clarament. A primera vista, pareix que algunes no siguen tan perjudicials. Però, després de meditar en els textos bíblics, probablement voràs que les lleis divines són molt sàvies. Potser fer canvis a la teua vida siga el repte més difícil que hages d’afrontar, però aquells que porten una vida que agrada a Déu se senten molt satisfets i feliços (Isaïes 48:17, 18). I tu també ho pots aconseguir! Com ho sabem?

19 Jehovà mai ens demanarà més del que puguem fer (llig Deuteronomi 30:11-14). Sap fins a on podem arribar i coneix les nostres limitacions millor que nosaltres  mateixos (Salm 103:14). A més, pot donar-nos les forces que necessitem per a obeir-lo. L’apòstol Pau va escriure: “Déu és fidel i no permetrà que sigueu temptats per damunt de les vostres forces. I, juntament amb la prova, vos donarà el mitjà d’eixir-ne i poder-la suportar” (1 Corintis 10:13). Per ajudar-nos a aguantar, fins i tot, ens pot donar “poder incomparable” (2 Corintis 4:7). L’apòstol Pau va poder dir després de passar per un muntó de proves: “Em veig capaç de tot gràcies a aquell que em fa fort” (Filipencs 4:13).

 CULTIVA QUALITATS QUE AGRADEN A DÉU

20. Quines qualitats hauries de cultivar, i per què són importants?

20 Ara bé, per agradar a Déu, no sols has d’evitar les coses que ell odia, sinó que també has d’estimar el que ell estima (Romans 12:9). Veritat que et sents còmode amb persones que tenen les mateixes opinions, interessos i valors que tu? Doncs Jehovà també. Així que aprén a estimar les coses que ell estima. Algunes d’estes es descriuen al Salm 15, on llegim sobre aquells qui Déu  considera els seus amics (llig Salm 15:1-5). Els amics de Jehovà demostren el que la Bíblia anomena fruit de l’esperit, que inclou qualitats com “amor, goig, pau, paciència, benvolença, bondat, fidelitat, dolcesa i domini d’un mateix” (Gàlates 5:22, 23).

21. Què t’ajudarà a cultivar qualitats que agraden a Déu?

21 Llegir i estudiar la Bíblia regularment t’ajudarà a cultivar estes qualitats. A més, aprendre el que Déu vol t’ajudarà a pensar igual que Ell (Isaïes 30:20, 21). Quant més estimes Jehovà, més desitjaràs viure d’una manera que li agrade.

22. Què aconseguiràs si portes una vida que agrada a Déu?

22 Cal esforçar-se per a viure d’una manera que agrade a Déu. La Bíblia diu que quan un canvia de vida és com si es despullara de l’home vell i es vestira de l’home nou (Colossencs 3:9, 10). Però, el salmista va dir dels manaments divins: “És molt profitós d’observar-los” (Salm 19:12 [19:11 en altres bíblies]). Si vius com agrada a Déu obtindràs moltes recompenses i respondràs al desafiament de Satanàs, cosa que farà feliç a Jehovà.

^ § 16 Això no significa que Satanàs controle directament les persones que s’oposen a tu. Però recorda que Satanàs és el déu d’este món i que “el món sencer està sotmés” a ell (2 Corintis 4:4; 1 Joan 5:19). Aixina que cal esperar que la manera de viure que agrade a Déu no siga popular en este món i que hi haja gent que s’opose a tu.