Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 PREGUNTA 6

Com puc resistir la pressió de grup?

Com puc resistir la pressió de grup?

PER QUÈ ÉS IMPORTANT?

Quan no et deixes manipular, tens el control de la teua vida i no permets que altres la controlen per tu.

I TU, QUÈ FARIES?

Imagina’t esta situació: A mesura que dos companys de classe s’arrimen, Bernat sent un nuc a l’estómac. Esta setmana ja són dos voltes les que han intentat que fume, i esta serà la tercera.

El primer company diu:

«Una altra volta a soles? Mira, et presente un amic.»

Recalca la paraula «amic» amb un somriure maliciós mentres trau un paquetet de la butxaca i l’ensenya a Bernat.

Bernat veu el porro entre els dits del seu company. El nuc que té a l’estòmac encara es fa més fort.

Bernat contesta: «Perdona, però ja t’he dit que jo no. . .».

L’altre company intervé i diu: «No sigues gallina!».

Bernat trau el valor necessari per a contestar: «No, no sóc un covard!».

Aleshores, este xaval li passa el braç per damunt dels muscles i li diu calmadament: «Vinga, agarra’l, que no mossega».

El primer company mou el porro prop de la cara de Bernat i diu baixet: «No li ho direm a ningú, no tenen perquè enterar-se».

Si fores Bernat, què faries?

 PARA’T A PENSAR

Creus que els companys de Bernat han pensat bé el que estan fent? Penses que han pres la seua pròpia decisió? Lo més segur és que no. Generalment, la majoria cedix a la influència dels altres. Volen sentir-se acceptats i per això deixen que els altres els diguen el que han de fer.

Si estigueres en esta situació, creus que podries trobar una altra via per resistir la pressió de grup?

 1. ANTICIPA’T

  La Bíblia diu que «l’astut veu venir la malvestat [o el perill] i busca refugi, però l’incaut continua avant i ho paga car» (Proverbis 22:3).

  A sovint, pots vore vindre el problema de lluny. Imagina’t que veus davant de tu un grup de companys de classe i t’adones que estan fumant maria. Si penses què faràs en esta situació, sabràs com reaccionar.

 2. REFLEXIONA

  La Bíblia diu que és important mantindre «la rectitud de consciència» (1 Pere 3:16).

  Fes-te esta pregunta: «Com em sentiré, a la llarga, si em deixe portar pel que fa la majoria?». És veritat que de moment et guanyaries l’aprovació dels teus companys, però com et sentiries després? Estàs disposat a sacrificar la teua identitat tan sols per agradar-los? (Èxode 23:2.)

 3. DECIDIX

  La Bíblia diu que «el savi tem el mal» (Proverbis 14:16).

  Més tard o més prompte hem de fer una elecció i acceptar les conseqüències. La Bíblia parla d’hòmens com Josep, Job i Jesús que van saber decidir correctament. I per contra, diu que Caín, Esaú i Judes no van triar bé. Què faràs tu?

La Bíblia diu: «Obra fidelment» (Proverbis 12:22). Si ja has pensat en quines seran les conseqüències i estàs convençut, manifestar la teua postura serà sorprenentment fàcil i satisfactori.

No et preocupes, no has soltar cap discurset. Un senzill però contundent NO serà suficent. I per deixar clara la teua postura podries afegir:

 • «No conteu amb mi!»

 • «No pense fer això!»

 • «Vinga va, crec que a estes altures ja em coneixeu prou bé!»

El punt és contestar ràpidament i amb seguretat. Si ho fas així et sorprendrà lo ràpid que els teus companys et deixen tranquil.

 I SI EM POSEN EN RIDÍCUL?

Si cedixes a la pressió dels teus companys seràs com un robot, i faran de tu el que vullguen

Què pots fer si els companys es burlen de tu? Si diuen: «Què no t’atrevixes?». Identifica esta classe de burla pel que és: pressió de grup en estat pur. Què podries contestar? Tens, almenys, dos opcions:

 • Pots assumir la burla. («Teniu raó, no m’atrevisc!» I després expresses els teus motius.)

 • Pots rebotar la pressió. Expressa la raó per la que no ho acceptes i fes-los pensar. («I vosaltres, com és que fumeu? Pensava que teníeu més trellat!»)

Si els teus companys continuen clavant-se amb tu, vés-te’n. Recorda que quant més temps et quedes, més s’intensificarà la pressió. A l’anar-te’n, mostres que no permets que els altres canvien la teua manera de ser.

La realitat és que no pots escapar de la pressió de grup, però sí pots decidir el que vols fer, manifestar la teua postura i prendre el control de la situació. La decisió és teua! (Josué 24:15.)