Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 LLIÇÓ 54

Jehovà va ser pacient amb Jonàs

Jehovà va ser pacient amb Jonàs

Els habitants de la ciutat assíria de Nínive eren molt roïns. Jehovà li va dir al seu profeta Jonàs que anara allí i els advertira que havien de canviar el seu comportament. Però Jonàs va agarrar un barco en direcció contraria i va fugir cap a Tarsis.

Mentres el barco estava en el mar, va haver una tempestat molt forta que va espantar molt els mariners. Estos oraven als seus déus i els preguntaven: «Per què està passant açò?». Per fi Jonàs els va dir: «Jo sóc el culpable. Estic fugint del que Jehovà m’ha manat fer. Tireu-me al mar, i la tempestat pararà». Els mariners no volien fer-ho, però ell va insistir. Quan per fi el van tirar a l’aigua, la tempestat va parar.

Jonàs pensava que anava a morir-se i li orava a Jehovà a mesura que s’afonava més i més en el mar. Llavors Jehovà va enviar un peix molt gran que se’l va tragar, però no el va matar. Jonàs orava des de dins del peix: «Jehovà, promet obeir-te sempre». Jehovà va mantindre Jonàs fora de perill dins del peix durant tres dies, i aleshores va fer que el peix l’escopira en terra ferma.

Ara que Jehovà havia salvat Jonàs, ¿significava això que ja no havia d’anar a Nínive? No, Jehovà li va tornar a dir a Jonàs que anara. Esta volta, Jonàs va obeir, va anar i li va dir a la gent  malvada: «En 40 dies, Nínive serà destruïda». Aleshores va passar una cosa inesperada: els ninivites li van fer cas i van canviar el seu comportament! El rei de Nínive li va dir al seu poble: «Acudiu a Déu i penediu-vos-en. Potser aixina no ens destruïsca». Quan Jehovà va vore que la gent se n’havia penedit, no va destruir Nínive.

Jonàs es va enfadar perquè la ciutat no havia sigut destruïda. Pensa: Jehovà havia sigut pacient i compassiu amb Jonàs, però ell no li va tindre compassió als ninivites. En comptes d’això, va eixir de la ciutat i es va assentar a l’ombra d’una carabassera tot enrabiat. Llavors la planta es va secar i Jonàs es va enfadar encara més. Per això, Jehovà li va dir: «Et preocupes més per esta planta que pels ninivites. Jo els he mostrat compassió i han sobreviscut». Quina era la lliçó? Que els ninivites eren molt més importants que qualsevol planta.

«[Jehovà] és pacient amb vosaltres, perquè no vol que ningú es perda, sinó que tots arriben a la conversió» (2 Pere 3:9)