Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 LLIÇÓ 38

La força de Samsó

La força de Samsó

Una volta més, molts israelites van tornar a adorar ídols, així que Jehovà va permetre que els filisteus controlaren el seu país. Però encara hi havien alguns israelites que estimaven Jehovà. Un d’ells era Manóah. Ell i la seua dona no tenien fills. Un dia, Jehovà va enviar un àngel a la dona de Manóah per a que li diguera: «Tindràs un fill, i ell alliberarà Israel dels filisteus. Serà nazireu». Saps qui eren els nazireus? Eren servents especials de Jehovà, als quals no se’ls deixava tallar-se el monyo.

Amb el temps va nàixer el xiquet i li van posar Samsó. Quan es va fer major, Jehovà li va donar molta força. Samsó podia matar un lleó amb les seues mans. Una volta, va matar 30 filisteus ell sol. Els filisteus l’odiaven tant que buscaven maneres de matar-lo. Una nit, mentres Samsó estava dormint a Gaza, els filisteus es van esperar en la porta de la ciutat per a poder matar-lo al matí següent. Però, Samsó es va alçar a mitja nit, va anar a la porta de la ciutat i la va arrancar de la muralla. Es va endur la porta damunt dels muscles tot el camí fins a dalt d’una muntanya a prop d’Hebron.

Temps després, els filisteus van acudir a la novia de Samsó, Dalila, i li digueren: «Et pagarem milers de monedes de plata, si descobrixes per què Samsó és tan fort. Volem capturar-lo i tancar-lo a la presó». Dalila volia eixos diners, així que va acceptar el tracte. Al principi, Samsó no li va confessar per què era tan fort, però ella va ser tan insistent que finalment es va rendir i li va revelar el secret: «Mai m’han tallat el monyo perquè sóc nazireu. Si me’l tallen, perdré la meua força». No creus que Samsó va cometre un error molt gran al confessar-li-ho?

Immediatament, Dalila va dir als filisteus: «Ja m’ha dit el seu secret». Va fer que Samsó s’adormira en els seus braços i que algú  li tallara el monyo. Dalila va dir cridant: «Samsó, els filisteus estan ací!». Així que Samsó es va despertar, però havia perdut la força. Els filisteus el van capturar, el van deixar cego i el van tancar a la presó.

Un dia, milers de filisteus s’ajuntaren al temple del seu déu Dagon, i deien cridant: «El nostre déu ha donat Samsó en les nostres mans. Porteu-lo i divertim-nos amb ell!». El feren estar plantat entre dos pilars i es burlaren d’ell. Llavors, Samsó va orar: «Jehovà, per favor, dóna’m forces una volta més». En aquell moment, el monyo de Samsó havia crescut un poc, aixina que va espentar els pilars del temple amb totes les seues forces i l’edifici va caure damunt de tots els que estaven allí. De manera que, tant els filisteus com Samsó moriren.

«Em veig capaç de tot gràcies a aquell que em fa fort» (Filipencs 4:13)