Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 LLIÇÓ 28

La burreta de Balaam li parla

La burreta de Balaam li parla

Els israelites havien estat al desert quasi 40 anys. Havien conquistat moltes ciutats fortificades. Però ara, mentres estaven acampats a les planes de Moab, a l’est del riu Jordà, arribà l’hora d’entrar a la terra promesa. A Balac, el rei de Moab, li feia por perdre la seua terra en mans dels israelites. Per eixa raó, va convidar un home que li deien Balaam a vindre a Moab per a que maleïra els israelites.

Però Jehovà li va dir a Balaam: «No maleïsques els israelites». Així que Balaam no va acceptar la invitació. El rei Balac el convidà una segona volta i li va prometre que li donaria el que volguera, però Balaam tampoc va acceptar. Aleshores, Déu li digué: «Vés, però digues només el que jo et diga».

Balaam va pujar a la seua burreta i es va dirigir cap al sud de Moab. Planejava maleir els israelites encara que Jehovà li havia dit que no ho fera. Entretant, Jehovà va fer que se li apareguera tres voltes un àngel en el camí. Balaam no podia vore’l, però la burreta sí. La primera volta que el va vore, la burreta se’n va eixir del camí entrant dins d’un camp. La segona, l’animal es va arrimar a un mur de pedra xafant-li el peu a Balaam contra la paret. I la tercera, la burreta es va ajocar en mig del camí. En cada una d’estes ocasions, Balaam va colpejar l’animal amb un pal.

Finalment, Jehovà va fer que la burreta parlara i li diguera a Balaam: «Per què em pegues?». Balaam li contestà: «T’estàs burlant de mi? Si tinguera una espasa et mataria!». La burreta li digué: «T’he portat damunt molts anys. T’he tractat aixina alguna volta?».

A continuació, Jehovà va permetre que Balaam vera l’àngel que li deia: «Jehovà t’ha advertit que no maleïsques Israel». Balaam li va  contestar: «Ho he fet malament, me’n tornaré a casa». Però l’àngel li contestà: «Pots anar a Moab, però has de dir només el que Jehovà et diga».

Va aprendre Balaam la lliçó? No. Després d’això, Balaam encara va intentar maleir Israel tres voltes, però en cada ocasió, Jehovà va fer que les malediccions es tornaren en benediccions. Finalment, els israelites van atacar Moab i van matar Balaam. ¿No haguera sigut millor que Balaam haguera escoltat Jehovà des del principi?

«Estigueu alerta, guardeu-vos de tota ambició de riquesa, perquè, ni que nade en l’abundància, la vida d’un home no prové dels seus béns» (Lluc 12:15)