Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 CAPÍTOL 14

Sigues honrat en totes les coses

Sigues honrat en totes les coses

«En tota ocasió volem portar-nos com cal» (HEBREUS 13:18).

1, 2. Com se sent Jehovà quan ens esforcem per ser honrats?

UN XIQUET es troba una cartera plena de diners de camí a casa. Què farà? Podria guardar-se-la, però en comptes d’això, li la torna al seu amo. Quan la mare s’entera del que ha fet el seu fill, se sent molt orgullosa.

2 La majoria dels pares se senten feliços quan els seus fills són honrats. El nostre Pare celestial, Jehovà, és fidel a la veritat i és feliç quan veu que som honestos (Salm 31:6 [v. 5 en altres bíblies]). Per això, «volem portar-nos com cal» i agradar-li «en tota ocasió» (Hebreus 13:18). Analitzem quatre facetes de la vida en què ser honest pot ser tot un repte. Després considerarem alguns dels beneficis que obtindrem a l’afrontar eixe repte.

HONESTOS AMB NOSALTRES MATEIXOS

3-5. a) Com podríem estar sent deshonestos amb nosaltres mateixos? b) Què ens ajudarà a ser honestos amb nosaltres mateixos?

3 Per a ser honestos amb els altres, primer hem de ser honestos amb nosaltres mateixos. Açò  no sempre és fàcil. En el segle I, els germans de la congregació de Laodicea s’autoenganyaven pensant que estaven agradant a Déu quan en realitat no ho estaven fent (Apocalipsi 3:17). Nosaltres també podríem autoenganyar-nos respecte a la classe de persona que som.

4 El deixeble Jaume ho va explicar: «Si algú es té per religiós, però no domina la llengua, s’enganya a ell mateix: la seua religió és buida» (Jaume 1:26). Podríem enganyar-nos a nosaltres mateixos si pensàrem que mentres estiguem fent algunes coses bé, a Déu no li importarà si després som mal educats, sarcàstics o diem mentires. Què ens pot ajudar a evitar autoenganyar-nos?

5 Quan ens mirem a l’espill, podem vore com som per fora. Quan llegim la Bíblia, podem vore el nostre interior. La Bíblia ens ajuda a vore les nostres qualitats i les nostres debilitats. Veiem quins canvis hem de fer en la nostra manera de pensar, actuar i parlar (llig Jaume 1:23-25). Però si ens diem a nosaltres mateixos que no tenim cap falta, llavors no podrem fer els canvis necessaris. Així que cal que gastem la Bíblia per a fer-nos un autoexamen honest (Lamentacions 3:40; Ageu 1:5). L’oració també ens ajuda a vore com som en realitat. Podem demanar-li a Jehovà en oració que ens examine i ens ajude a vore què hem de corregir (Salm 139:23, 24). Recordem que Jehovà «detesta els perversos, mentre que als honrats els té per amics» (Proverbis 3:32).

 HONESTOS EN LA FAMÍLIA

6. Per què haurien de ser els cònjuges honestos l’un amb l’altre?

6 L’honestedat és absolutament necessària en la família. Quan un marit i la seua muller són oberts l’un amb l’altre, se senten segurs i capaços de confiar en la seua parella. La deshonestedat en el matrimoni pot prendre moltes formes. Per exemple, una persona casada podria flirtejar, vore pornografia o començar una relació romàntica amb algú altre. Fixa’t què va dir el salmiste: «No m’assec amb hòmens falsaris, no tinc tractes amb gent malèfica», o hipòcrita (Salm 26:4). Si eres deshonest amb la  teua parella, inclús amb el pensament, danyaràs el teu matrimoni.

Rebutja ràpidament qualsevol cosa que poguera debilitar el teu matrimoni

7, 8. Com pots usar la Bíblia per a ensenyar als teus fills el valor de ser honrats?

7 Els fills també han d’aprendre que l’honestedat és important. Els pares poden utilitzar la Bíblia per a ensenyar-los, ja que conté exemples de persones que foren deshonestes, com: Acan, qui es va convertir en lladre; Guehazí, qui va mentir per diners; i Judes, qui va furtar diners i més tard va trair a Jesús per 30 monedes de plata (Josué 6:17-19; 7:11-25; 2 Reis 5:14-16, 20-27; Mateu 26:14, 15; Joan 12:6).

8 La Bíblia també conté molts exemples de persones que foren honrades, com: Jacob, qui va instar els seus fills a tornar els diners que havien trobat; Jefté i la seua filla, que van mantindre una promesa a Déu; i Jesús, qui va ser honest fins i tot a l’afrontar situacions difícils (Gènesi 43:12; Jutges 11:30-40; Joan 18:3-11). Estos exemples poden ajudar els fills a comprendre el valor de l’honestedat.

9. De quina forma ajudarà als fills que els seus pares siguen honestos?

9 Els pares poden aprendre d’este important principi bíblic: «Per què si dones lliçons als altres no te les dones a tu mateix?: proclames que no s’ha de robar i robes?» (Romans 2:21 EVM). Els xiquets se n’adonen quan els pares diuen una cosa i en fan una altra. Si diem als nostres fills que siguen honestos però nosaltres no ho som, se sentiran confosos. Si els fills veuen que els seus pares diuen mentires,  encara que siguen de poca importància, segurament faran lo mateix (llig Lluc 16:10). Per un altre costat, vore que els seus pares són honestos, ajudarà els xiquets a ser pares confiables en el futur (Proverbis 22:6; Efesis 6:4).

HONESTOS EN LA CONGREGACIÓ

10. Com podem ser honestos al parlar amb els germans de la congregació?

10 També cal que siguem honestos amb els germans de la congregació. És fàcil que en les conversacions diàries sorgisca algun xafardeig i inclús calúmnia. Si repetim una cosa que hem sentit sense saber si és veritat, podríem estar escampant mentires. És molt millor mesurar les paraules (Proverbis 10:19). Ser honest no significa que hagem de dir tot el que pensem, sabem o hagem escoltat. Encara que siga cert el que pensem dir, podria no ser assumpte nostre comentar-ho. O dir-ho podria ser innecessari o poc amable (1 Tessalonicencs 4:11). Algunes persones grosseres s’excusen dient: «Només estic sent honest». Però com a servents de Jehovà, sempre volem que les nostres converses siguen agradables i amables (llig Colossencs 4:6).

11, 12. a) Com pot empitjorar les coses algú que ha pecat? b) Quines preguntes podríem fer-nos? c) Com podem mostrar que som honestos amb l’organització de Jehovà?

11 Jehovà ha donat als ancians la responsabilitat d’ajudar la congregació, i els resulta més fàcil fer-ho quan som honestos amb ells. Per què? Si estigueres malalt i anares al metge, li amagaries alguns  dels símptomes? Si ho feres, com podria ajudar-te? De manera similar, si cometérem algun error greu, no ho hauríem d’amagar. En comptes d’això, aniríem als ancians i parlaríem del tema honestament (Salm 12:3 [v. 2 en altres bíblies]; Fets 5:1-11). Pensa el següent: Què faries si descobrires que un amic ha comés un error greu? (Levític 5:1). Ho mantindries en secret perquè és el teu amic? O recordaries que els ancians estan allí per a ajudar-lo a reparar i enfortir la seua relació amb Jehovà? (Hebreus 13:17; Jaume 5:14, 15)

12 També hem de ser honestos amb l’organització de Jehovà quan omplim l’informe d’activitat en la predicació. I quan fem la soŀlicitud per a servir de precursors o d’alguna altra forma (llig Proverbis 6:16-19).

13. Com podem mostrar que som honrats quan fem negocis amb germans de la congregació?

13 Els germans de la congregació han de mantindre separats els negocis del servici a Déu. Per exemple, no fem tractes comercials mentres estem en la Sala de reunions o en la predicació. I no ens aprofitem dels nostres germans a l’hora de fer negocis. Si contractes germans de la congregació, paga’ls el jornal a temps, dona’ls la quantitat acordada i concedix-los les prestacions que estipula la llei: com la seguretat social i les vacacions pagades (1 Timoteu 5:18; Jaume 5:1-4). I si eres tu qui ha sigut contractat per un germà, no esperes un tracte especial (Efesis 6:5-8). Assegura’t de treballar les hores que et  toquen i fes la faena per la qual et paguen (2 Tessalonicencs 3:10).

14. Què haurien de fer els cristians abans de muntar un negoci?

14 Què passa si muntem un negoci amb un germà? Açò podria implicar fer una inversió o demanar un préstec. Per a situacions com estes, hi ha un principi bíblic molt útil: Poseu-ho tot per escrit! Quan el profeta Jeremies va comprar un terreny, va fer dos còpies de l’acord. Una còpia la va fer signar pels testimonis i després va guardar les dos còpies per a futures consultes (Jeremies 32:9-12; consulta també Gènesi 23:16-20). Alguns pensen que posar per escrit un acord podria donar a entendre que no es fien del germà. Però en realitat, posar per escrit l’acord pot evitar molts malentesos, decepcions i discussions. Recorda que la pau de la congregació és més important que qualsevol tracte comercial (1 Corintis 6:1-8; consulta la nota 30).

HONESTOS EN TOT ASPECTE DE LA VIDA

15. Què pensa Jehovà sobre la falta d’honradesa en els negocis?

15 Hem de ser honestos amb tots, inclús amb els qui no són testimonis de Jehovà. Per a Jehovà és important que siguem honestos, de fet, «detesta les balances falses, però els pesos exactes el complauen» (Proverbis 11:1; 20:10, 23). En temps bíblics, era comú gastar balances en les transaccions comercials. Però alguns mercaders estafaven els seus clients donant-los menys del que havien acordat o fent-los pagar més del que tocava. Hui en dia, igual que en temps bíblics, la falta d’honradesa  és molt comuna en els negocis. I tal com Jehovà detestava la falta d’honradesa llavors, també ho fa ara.

16, 17. Quines formes freqüents de falta d’honradesa cal evitar?

16 Tots afrontem situacions en les quals podríem ser deshonestos, com al soŀlicitar un treball, omplir formularis del govern o fer exàmens. Molts pensen que no hi ha res roín en dir mentires, exagerar o dir veritats a mitges. Açò no ens sorprén, ja que la Bíblia va predir que en els últims dies del sistema actual molts serien «egoistes, amics dels diners, [...] enemics del bé» (2 Timoteu 3:1-5).

17 A voltes, pot paréixer que a la gent deshonesta li va bé en este món (Salm 73:1-8). Un cristià podria inclús perdre la faena, ser estafat o tractat injustament en el treball per ser honrat. Però l’honestedat és millor que qualsevol sacrifici. Com és possible?

LES BENEDICCIONS DE SER HONESTOS

18. Per què és tan valuós tindre una bona reputació?

18 En este món, tindre la reputació de ser una persona honrada i confiable és molt atípic. Cadascun de nosaltres té l’oportunitat de guanyar-se una reputació aixina (Miquees 7:2). Pot haver persones que es burlen de tu per ser honest i pensen que estàs boig. Però altres valoraran la teua honradesa i confiaran en tu. Per tot el món, els testimonis de Jehovà són coneguts per la seua honestedat. Alguns directius preferixen contractar Testimonis perquè saben que seran honrats. I mentres que altres  són despatxats per ser deshonestos, a sovint els Testimonis conserven el seu treball.

Podem donar-li glòria a Jehovà amb el nostre treball dur

19. Com afectarà a la teua amistat amb Jehovà el fet de ser honrat?

19 Si eres honrat en tota ocasió, disfrutaràs de pau interior i una consciència tranquiŀla. Serem com Pau, qui va dir: «Estem convençuts que la nostra consciència és recta» (Hebreus 13:18). Més important encara, el teu Pare, Jehovà, ho vorà i apreciarà que t’esforces per ser honrat en tota ocasió (llig Salm 15:1, 2; Proverbis 22:1).