Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 CAPÍTOL 16

Resistix al Diable

Resistix al Diable

«Resistiu al diable, i el diable fugirà lluny de vosaltres.» (JAUME 4:7)

1, 2. Què necessitem saber de Satanàs i els dimonis?

VIURE en el nou món de Jehovà serà meravellós. Per fi viurem tal com Déu s’havia proposat! Però en estos moments vivim en un món controlat per Satanàs i els seus dimonis (2 Corintis 4:4). Encara que no els puguem vore, existixen i són molt poderosos.

2 En este capítol, analitzarem com podem mantindre’ns a prop de Jehovà i protegir-nos de Satanàs. Jehovà promet ajudar-nos, però hem de conéixer els mètodes que Satanàs i els dimonis gasten per a enganyar-nos i atacar-nos.

«RUGINT COM UN LLEÓ»

3. Què vol fer-nos el Diable?

3 Satanàs afirma que els humans adorem a Jehovà per raons egoistes i que deixarem de servir-lo si les coses es posen difícils (llig Job 2:4, 5). Quan Satanàs i els dimonis veuen que algú vol aprendre sobre Jehovà, tracten de parar-lo. Els fa molta ràbia que algú es dedique a Jehovà i es batege. La Bíblia compara el Diable a un lleó que «ronda buscant qui engolir» (1 Pere 5:8). Satanàs vol destruir la nostra  relació amb Jehovà (Salm 7:2, 3 [vv. 1, 2 en altres bíblies]; 2 Timoteu 3:12).

Satanàs es posa rabiós quan ens dediquem a Jehovà

4, 5. a) Què no pot fer Satanàs? b) Què significa resistir al Diable?

4 Però no ens hem de preocupar per Satanàs i els seus dimonis, ja que Jehovà ha limitat el que poden fer-nos. Jehovà promet que una gran multitud de cristians verdaders sobreviurà a «la gran tribulació» (Apocalipsi 7:9, 14). No hi ha res que el Diable puga fer per a impedir-ho, ja que Jehovà està protegint el seu poble.

 5 Si ens mantenim a prop de Jehovà, Satanàs no podrà trencar la nostra relació amb Ell. La Paraula de Déu ens diu: «Si esteu amb el Senyor, ell estarà amb vosaltres» (2 Cròniques 15:2; llig 1 Corintis 10:13). Molts hòmens i dones fidels de l’antiguitat, com Abel, Henoc, Noé, Sara i Moisés van resistir al Diable mantenint-se a prop de Jehovà (Hebreus 11:4-40). Nosaltres podem fer lo mateix. De fet, la Bíblia ens assegura: «Resistiu al diable, i el diable fugirà lluny de vosaltres» (Jaume 4:7).

«ENS TOCA LLUITAR»

6. Com ens ataca Satanàs?

6 A pesar que Satanàs sap que Jehovà ha restringit el que pot fer-nos, seguirà intentant debilitar la nostra relació amb Ell. Hui en dia, el Diable ataca de diverses maneres i utilitza estratègies que ha estat gastant durant milers d’anys. Quines són algunes d’estes?

7. Per què ataca Satanàs al poble de Jehovà?

7 L’apòstol Joan va escriure: «El món sencer està sotmés al Maligne» (1 Joan 5:19). Satanàs controla este món malvat, i li agradaria controlar el poble de Jehovà també (Miquees 4:1; Joan 15:19; Apocalipsi 12:12, 17). El Diable sap que no li queda massa temps, així que està pressionant-nos encara més per a que siguem deslleials a Déu. A voltes, llança atacs directes, però en altres ocasions ataca de forma més subtil.

8. Què ha de reconéixer cada cristià?

8 Efesis 6:12 diu que «ens toca lluitar contra [...]  els esperits malignes que són a les regions celestials». Cada cristià té una lluita contra el Diable i els dimonis. És un fet, els qui s’han dedicat a Jehovà estan en esta batalla. En la carta als Efesis, l’apòstol Pau va instar els cristians en tres ocasions a mantindre’s ferms (Efesis 6:11, 13, 14).

9. Què intenten fer-nos Satanàs i els dimonis?

9 Satanàs i els dimonis tracten d’enganyar-nos de diferents maneres. El fet d’haver resistit a Satanàs d’alguna manera no vol dir que ja no ens puga véncer d’una altra. El Diable busca les nostres debilitats per a triar el parany més adequat per a entrampar-nos. Però no hi ha motius per a caure en la trampa, ja que la Bíblia ens mostra els paranys que utilitza el Diable (2 Corintis 2:11; consulta la nota 31). Un d’ells és el demonisme.

ALLUNYEM-NOS DELS DIMONIS

10. a) Què és el demonisme? b) Què opina Jehovà sobre el demonisme?

10 El demonisme implica pràctiques sobrenaturals que posen en contacte a les persones amb els dimonis, com l’endevinació, la bruixeria, el mal d’ull o evocar els morts. La Bíblia diu que estes pràctiques són «abominables», per este motiu, no podem tindre res a vore amb elles i servir al mateix temps a Jehovà (Deuteronomi 18:10-12; Apocalipsi 21:8). Els cristians han d’evitar completament qualsevol forma de demonisme (Romans 12:9).

11. A on podria portar-nos la curiositat per les coses sobrenaturals?

11 Satanàs sap que si ens crida l’atenció lo sobrenatural,  li serà més fàcil atraure’ns al demonisme. Qualsevol forma de demonisme destruiria la nostra relació amb Jehovà.

SATANÀS INTENTA ENGANYAR-NOS

12. Com voldria Satanàs influir en la nostra manera de pensar?

12 Satanàs intenta despistar la gent. A poc a poc, crea dubtes en les persones per a que confonguen «el mal per bé i el bé per mal» (Isaïes 5:20). El Diable promou la idea que els consells de la Bíblia no funcionen, i que seríem més feliços si ignoràrem les normes de Déu.

13. En quines ocasions va intentar Satanàs crear dubtes?

13 Escampar dubtes és un dels mètodes més efectius de Satanàs, i l’ha estat gastant durant molt de temps. En el jardí de l’Edén, va fer dubtar a Eva quan li va preguntar: «Déu vos ha dit que no mengeu dels fruits de cap arbre del jardí?» (Gènesi 3:1). Temps després, en els dies de Job, Satanàs li va preguntar a Jehovà davant dels àngels: «És que Job reverencia Déu debades?» (Job 1:9). Després que Jesús es batejara, Satanàs el va temptar dient-li: «Si ets Fill de Déu, digues que aqueixes pedres es tornen pans» (Mateu 4:3).

14. Com podria Satanàs fer que la gent dubte sobre el perill del demonisme?

14 Hui en dia, el Diable continua creant dubtes. Intenta que la gent es pregunte si el demonisme és realment roín fent que algunes de les seues formes semblen innocents. Fins i tot, alguns cristians ja no veuen el perill (2 Corintis 11:3). Què podem  fer per a protegir-nos? Com podem assegurar-nos de no caure en els enganys de Satanàs? Examinem dos àrees en les quals se’ns pot enganyar: l’entreteniment i la salut.

L’ENTRETENIMENT I LA SALUT

15. Com podríem involucrar-nos en el demonisme a través de l’entreteniment?

15 Hui en dia, els dimonis, la màgia i els poders sobrenaturals ixen en moltes peŀlícules, vídeos, programes de televisió, videojocs i llocs d’Internet. La majoria considera que este entreteniment és inofensiu i no se n’adona del perill que suposa deixar entrar els dimonis en la seua vida. Una altra manera d’involucrar-se en el demonisme seria a través de l’horòscop, la quiromància, el tarot i la bola de cristall. El Diable amaga el perill i intenta presentar estes coses com misterioses, fascinants i divertides. Algú podria inclús raonar que, mentres no practique el demonisme, no hi ha perill en vore alguna cosa demoníaca o sobrenatural. Per què és perillosa esta manera de pensar? (1 Corintis 10:12)

16. Per què hauríem de rebutjar l’entreteniment basat en lo sobrenatural?

16 Satanàs i els dimonis no poden llegir-nos el pensament. Però poden vore què ens agrada i què pensem observant quines coses triem per a nosaltres i la nostra família, incloent l’entreteniment. Si elegírem peŀlícules, música o llibres sobre mèdiums, encanteris, possessions demoníaques, bruixes, vampirs, o coses paregudes, Satanàs i els dimonis vorien que sentim curiositat per ells i podrien  intentar involucrar-nos encara més en el demonisme (llig Gàlates 6:7).

17. Com pot Satanàs aprofitar-se de la nostra necessitat d’estar sans?

17 Satanàs també pot aprofitar-se de la nostra necessitat d’estar sans. Hui en dia, molts patixen mala salut. Algú podria haver provat diversos tractaments sense èxit (Marc 5:25, 26). Fins i tot podria desesperar-se i estar disposat a provar qualsevol cosa. Però, com a cristians cal que anem amb compte de no triar teràpies que impliquen l’ús de poders sobrenaturals (Isaïes 1:13).

Confia en Jehovà quan estigues malalt

18. Quina classe de teràpies hauria d’evitar un cristià?

 18 En l’antic Israel, hi havia alguns que recorrien als poders màgics. Jehovà els va dir: «Quan alceu les mans per pregar em tape els ulls per no veure-vos; encara que allargàreu les oracions, jo no vos escoltaria» (Isaïes 1:15). Fixa’t, diu que Jehovà no escoltaria les seues oracions! Nosaltres no volem fer res que danye la nostra relació amb Jehovà, més bé, volem que continue ajudant-nos, en especial quan estem malalts (Salm 41:4 [v. 3 en altres bíblies]). Així que si estem considerant alguna teràpia, hem d’aclarir si té alguna relació amb el demonisme o amb els poders sobrenaturals (Mateu 6:13). Si hi ha alguna possible connexió, hem d’evitar-la! (Consulta la nota 32.)

HISTÒRIES SOBRE DIMONIS

19. Com ha aconseguit el Diable que moltes persones li tinguen por?

19 Mentres que alguns pensen que el Diable i els dimonis són imaginaris, altres saben que són reals per experiència pròpia. Moltes persones viuen atemorides pels esperits malvats i esclavitzades per supersticions. Altres promouen esta por contant històries sobre les coses terribles que els dimonis li fan a la gent. A sovint, estes històries creen fascinació, i a la gent li encanta contar-li-les als altres. Estes històries fan que la gent li tinga por al Diable.

20. Com podríem estar escampant les mentires de Satanàs?

20 Pensa-ho un moment: Satanàs vol que la gent li tinga por (2 Tessalonicencs 2:9, 10). És un mentirós  que sap com influir en les ments d’aquells que se senten atrets pel demonisme i els fa creure coses que no són necessàriament veritat. Eixes persones conten històries del que pensen que han vist i sentit. Quantes més persones repetisquen estes històries, més exagerades es tornaran. No volem ajudar a Satanàs a escampar la por contant estes històries (Joan 8:44; 2 Timoteu 2:16).

21. En comptes de contar històries sobre els dimonis, de què hem de parlar?

21 Si un testimoni de Jehovà haguera tingut una mala experiència amb els dimonis, no contaria la història per a entretindre els altres. Els testimonis de Jehovà no han de sentir por per les coses que el Diable i els dimonis puguen fer. En comptes d’això, volem centrar-nos en Jesús i el poder que Jehovà li ha donat (Hebreus 12:2). Jesús no va entretindre els seus deixebles amb històries sobre dimonis. Més bé, es va centrar en el missatge del Regne i «les grandeses de Déu» (Fets 2:11; Lluc 8:1; Romans 1:11, 12).

22. Què estàs decidit a fer?

22 No ens oblidem que l’objectiu de Satanàs és destruir la nostra relació amb Jehovà. Intentarà qualsevol cosa per a aconseguir-ho, però coneixem els seus mètodes i estem decidits a resistir tota forma de demonisme. No li donarem «ocasió al diable» de debilitar la nostra determinació (llig Efesis 4:27). Sí, si ens oposem al Diable, les seues trampes no ens afectaran perquè estarem protegits per Jehovà (Efesis 6:11).