Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 CAPÍTOL 15

Disfrutem del treball

Disfrutem del treball

«Disfrutar [...] del propi treball és un do de Déu.» (ECLESIASTÉS 3:13)

1-3. a) Quin sentiment li provoca la faena a molta gent? b) Quines preguntes analitzarem en este capítol?

GENT de tot el món treballa dur per a guanyar-se la vida i mantindre la seua família. A molts no els agrada el seu treball, i a altres fins i tot els horroritza anar cada dia a la faena. Si et sents aixina, què pots fer per a que la faena et resulte més agradable? Com pots disfrutar del teu treball?

2 Jehovà ens diu que tots hem de «menjar, beure i disfrutar de la felicitat del propi treball [ja que] és un do de Déu» (Eclesiastés 3:13). Jehovà ens va crear amb la necessitat i el desig de treballar, i vol que ens sentim bé amb el que fem (llig Eclesiastés 2:24; 5:18).

3 Per tant, què pot ajudar-nos a disfrutar del treball? Quina classe de faenes hauríem d’evitar els cristians? Com podem mantindre l’equilibri entre la faena i el servici a Jehovà? I quin és el treball més important que podem fer?

ELS TREBALLADORS PER EXCEĿLÈNCIA

4, 5. Què pensa Jehovà del treball?

4 A Jehovà mateix li agrada treballar. Gènesi  1:1 diu: «Al principi, Déu va crear el cel i la terra». Després de fer la terra i tot el que hi ha en ella, va dir que el que havia creat «era molt bo» (Gènesi 1:31). El nostre Creador estava satisfet amb el que havia fet (1 Timoteu 1:11).

5 Jehovà no deixa de treballar mai. Jesús va dir: «El meu Pare continua treballant» (Joan 5:17). Encara que no sabem totes les coses meravelloses que Jehovà ha estat fent, sí que en sabem unes quantes. Ha estat seleccionant les persones que governaran en el Regne amb el seu Fill, Jesucrist (2 Corintis 5:17). També està guiant i cuidant de forma activa els humans. Gràcies a la predicació mundial, milions de persones estan coneixent a Jehovà i tenen la perspectiva de viure per sempre en una terra convertida en un paradís (Joan 6:44; Romans 6:23).

6, 7. Quina classe de treballador és Jesús?

6 A Jesús també li agrada treballar, igual que a son Pare. Abans de vindre a la terra, Jesús era el «mestre d’obres» de Déu i va participar en la creació de totes les coses que hi ha al cel i a la terra (Proverbis 8:22-31; Colossencs 1:15-17). Quan va vindre a la terra, Jesús va seguir treballant dur. De jovenet, va aprendre l’ofici de fuster, i probablement sabia fer tant mobles com cases. Va arribar a ser tan bo en la seua faena que se’l coneixia com «el fuster» (Marc 6:3).

7 A pesar d’això, el treball més important per a Jesús era predicar les bones notícies i ensenyar a la gent sobre Jehovà. Havia d’acabar el seu ministeri en tres anys i mig, per això treballava dur des de bon  matí fins ben tard en la nit (Lluc 21:37, 38; Joan 3:2). Caminava centenars de quilòmetres per sendes polsoses predicant les bones notícies a tantes persones com fora possible (Lluc 8:1).

8, 9. Per què disfrutava Jesús el seu ministeri?

8 Per a Jesús, fer l’obra de Déu era com el seu aliment. Esta labor li donava forces i energia. Hi havia dies que Jesús treballava tan dur que ni tan sols parava a menjar (Joan 4:31-38). Aprofitava cada oportunitat per a ensenyar als altres sobre son Pare. Per esta raó, va poder dir-li a Jehovà: «T’he glorificat a la terra, duent a terme l’obra que m’havies encomanat» (Joan 17:4).

9 Clarament, tant Jehovà com Jesús treballen dur i disfruten del seu treball. Volem ser «imitadors de Déu» i seguir les «petjades» de Jesús (Efesis 5:1; 1 Pere 2:21). Per esta raó ens esforcem per treballar dur i donar lo millor en tot el que fem.

QUIN PUNT DE VISTA HAURÍEM DE TINDRE SOBRE LA NOSTRA FAENA?

10, 11. Què ens pot ajudar a tindre una actitud positiva sobre el nostre treball?

10 Com a servents de Jehovà, treballem dur per a guanyar-nos la vida i mantindre la nostra família. Volem disfrutar de la nostra faena, encara que això puga ser tot un repte. Llavors, què podem fer si no ens agrada el nostre treball?

Tindre una actitud positiva pot fer que disfrutes en qualsevol faena

11 Tin una actitud positiva. Potser no podem canviar de faena o la quantitat de temps que li dediquem, però sí podem canviar la nostra actitud.  Comprendre què espera Jehovà de nosaltres ens pot ajudar. Per exemple, Jehovà espera que el cap de família proveïsca la seua dona i fills lo millor que puga. De fet, la Bíblia diu que si algú no cobrix les necessitats de la seua família «és pitjor que un descregut», o algú sense fe (1 Timoteu 5:8). Si eres el cap de la teua família, treballa dur per a mantindre-la. Tant si t’agrada la teua faena com si no, saps que al proveir per a la teua família també estàs agradant a Jehovà.

12. Com ens beneficia treballar dur i ser honrats?

12 Sigues treballador i honrat. Açò pot facilitar-te disfrutar del treball (Proverbis 12:24; 22:29). La raó és que el teu cap confiarà en tu. Els empresaris valoren els empleats honrats perquè no perden el temps ni furten diners ni materials (Efesis 4:28). Encara més important, Jehovà sabrà que eres faener i honrat, i podràs dir que la teua «consciència és recta» perquè agrada al Déu que estimes (Hebreus 13:18; Colossencs 3:22-24).

13. Què més pot passar si som honrats en la faena?

13 Tingues present que la teua conducta en la faena pot donar glòria a Jehovà. Açò ens dona una altra raó per a disfrutar del treball (Titus 2:9, 10). És possible que, gràcies al teu bon exemple, un dels teus companys de faena vullga estudiar la Bíblia (llig Proverbis 27:11; 1 Pere 2:12).

QUINA CLASSE DE TREBALL HE DE TRIAR?

14-16. Què hem de considerar a l’hora de triar un treball?

14 La Bíblia no conté una llista de faenes que els  cristians deurien acceptar o no. Però conté principis que poden ajudar-nos a prendre bones decisions a l’hora d’escollir un treball (Proverbis 2:6). Amb els principis bíblics en ment, podem fer-nos les següents preguntes.

Busca un treball que no vaja en contra de les normes de Jehovà

15 Se’m demanarà que faça alguna cosa que Jehovà diu que és incorrecta? Hem aprés que hi ha algunes coses que Jehovà odia, com furtar o mentir (Èxode 20:4; Fets 15:29; Efesis 4:28; Apocalipsi 21:8).  Així que hem d’anar a espai i evitar qualsevol treball que vaja en contra de les normes de Jehovà (llig 1 Joan 5:3).

16 Dona suport o promou una pràctica que Jehovà condemna? Per exemple, què passaria si t’oferiren una faena de recepcionista en una clínica abortiva? No hi ha res de roín en treballar de recepcionista, però coneixes l’opinió de Jehovà sobre l’avort. Així que, encara que no sigues tu qui realitza els avorts, no creus que als ulls de Jehovà en series còmplice? (Èxode 21:22-24)

17. Què pot ajudar-nos a prendre decisions que agraden a Déu?

17 Al posar en pràctica els principis divins, podem ser de la classe de persones descrites en Hebreus 5:14 que «tenen els sentits aveats [o entrenats per] a destriar entre el bé i el mal». Pregunta’t: «Si accepte esta faena, faré entropessar els altres? Hauria de deixar el meu cònjuge i fills, i mudar-me a un altre país? Com els afectaria això?».

«SAPIEU DISCERNIR ALLÒ QUE MÉS CONVÉ»

18. Per què pot ser tot un repte mantindre’ns centrats en el nostre servici a Déu?

18 En estos «temps difícils», pot fer-se complicat posar el nostre servici a Jehovà en primer lloc (2 Timoteu 3:1). Trobar faena i conservar-la és tot un repte. Hem de cuidar de la nostra família, però el nostre servici a Déu està per davant. No podem permetre que les coses materials ocupen un lloc massa important en les nostres vides (1 Timoteu 6:9, 10). Per  tant, com podem «discernir allò que més convé» i alhora cobrir les necessitats de la nostra família? (Filipencs 1:10)

19. Com ens ajuda la confiança en Jehovà a ser equilibrats respecte al treball?

19 Confia de tot cor en Jehovà (llig Proverbis 3:5, 6). Sabem que Déu coneix exactament les nostres necessitats i es preocupa sincerament per nosaltres (Salm 37:25; 1 Pere 5:7). La seua Paraula diu: «Que l’amor al diner no inspire la vostra conducta; acontenteu-vos amb el que teniu, ja que Déu mateix ha dit: “No et deixaré, no t’abandonaré”» (Hebreus 13:5). Jehovà no vol que estiguem constantment preocupats per cobrir les necessitats de la nostra família, ja que sempre ha demostrat que pot cobrir-les (Mateu 6:25-32). Sense importar la nostra situació laboral, centrem-nos en estudiar la Paraula de Déu, predicar les bones notícies i assistir a les reunions regularment (Mateu 24:14; Hebreus 10:24, 25).

20. Com podem dur una vida senzilla?

20 Tin la mirada posada en Déu (llig Mateu 6:22, 23, nota). Açò significa portar una vida senzilla de manera que pugues centrar-te en servir a Jehovà. Sabem que no tindria trellat permetre que els diners, un estil de vida acomodat o els dispositius d’última generació foren més importants que la nostra amistat amb Déu. Per tant, què ens ajudarà a posar en primer lloc lo més important? Hem d’esforçar-nos per no endeutar-nos. Si ja tens deutes,  elabora un pla per a reduir-los o amortitzar-los. Si no anem amb compte, les coses materials podrien robar-nos molt de temps i energies, i deixar-nos sense temps per a orar, estudiar o predicar. En comptes de permetre que les coses materials ens compliquen la vida, volem aprendre a conformar-nos amb lo bàsic, com el menjar i la roba (1 Timoteu 6:8). I siga quina siga la nostra situació, és bo que examinem les nostres circumstàncies de quan en quan per a vore com podem servir a Jehovà més plenament.

21. Per què hem de vigilar què ocupa el primer lloc en la nostra vida?

 21 Marca’t les prioritats correctes. Cal que gastem el nostre temps, energies i recursos sàviament. Si no anem a espai, coses menys importants com els estudis o els diners podrien robar-nos un temps preciós. Jesús va dir: «Busqueu primer el Regne de Déu» (Mateu 6:33). Les nostres eleccions, hàbits, objectius i rutina diària revelen què ocupa el primer lloc en el nostre cor.

LA FAENA MÉS IMPORTANT QUE PODEM FER

22, 23. a) Quina és la labor més important que tenim com a cristians? b) Què ens ajudarà a disfrutar del nostre treball?

22 El treball més important que tenim és servir a Jehovà i predicar les bones notícies als altres (Mateu 24:14; 28:19, 20). Igual que Jesús, volem participar al màxim en esta labor. Alguns s’han mudat allà on hi ha més necessitat en la predicació. Altres estan aprenent un idioma per a predicar a les persones que parlen eixa llengua. Si preguntes a aquells que han fet estes coses, et diran que se senten més feliços i realitzats (llig Proverbis 10:22).

Servir a Jehovà és la labor més important que podem fer

23 Hui en dia, molts de nosaltres hem de passar moltes hores en la faena o en diferents treballs simplement per a cobrir les necessitats bàsiques de la nostra família. Jehovà ho sap i ho aprecia. De manera que, imitem a Jehovà i Jesús treballant dur sense importar quina classe de faena fem. I recordem que la labor més important que tenim és servir a Jehovà i predicar les bones notícies del Regne de Déu. Fer-ho ens reportarà felicitat verdadera.