Salta al contingut

És el sudari de Torí el llençol que es va gastar en el funeral de Jesús?

És el sudari de Torí el llençol que es va gastar en el funeral de Jesús?

Què diu la Bíblia

El sudari de Torí no es menciona en la Bíblia. Molts pensen que és un llençol que es va utilitzar en el funeral de Jesucrist. Com a conseqüència d’esta creença, el sudari és considerat per algunes persones com una de les relíquies més sagrades de la cristiandat. En la catedral de Torí, a Itàlia, actualment es troba el sudari en una urna protectora d’alta tecnologia.

Donen suport els relats bíblics a la idea que el sudari de Torí és genuí? No.

Analitza tres aspectes del sudari que són diferents al que diu la Bíblia.

 1. El sudari és una única peça de roba que medix 4,42 metres de llargària i 1,13 metres d’amplària. A més, té una tira de 8 centímetres cosida de dalt a baix.

  El que diu la Bíblia: El cos sense vida de Jesús no estava embolicat en una sola peça de lli, sinó en diverses benes de tela. El cap estava embolicat en una tela separada. Després de la resurrecció de Jesús, un dels seus apòstols va anar a la tomba buida i «veié aplanat el llençol d’amortallar». La Bíblia afegix: «El mocador que li havien posat al cap no estava aplanat com el llençol, sinó que continuava lligat a part» (Joan 20:6, 7).

 2. El sudari conté marques que, suposadament, són restes de sang d’un cadàver sense llavar.

  El que diu la Bíblia: Quan Jesús va morir, els seus deixebles van preparar el cos segons el «costum d’enterrar entre els jueus» (Joan 19:39-42). Este costum incloïa llavar el cadàver, i aplicar-li olis i espècies abans de l’enterro (Mateu 26:12; Fets 9:37). Per tant, els deixebles haurien llavat el cos de Jesús abans d’amortallar-lo.

 3. El sudari «mostra, lleugerament impregnada, la imatge del cos d’un baró de front i d’esquena, com si el llençol s’haguera doblat pel cap», segons afirma el Diccionario abreviado Oxford de las religiones del mundo.

  El que diu la Bíblia: Els deixebles de Jesús parlaren sobre la seua mort, la tomba buida i el testimoni de les dones que van vore «una visió d’àngels, els quals asseguraven que ell viu» (Lluc 24:15-24). Si el sudari haguera estat en la tomba de Jesús, no hi ha cap dubte que els deixebles haurien comentat tant eixe detall com el de la imatge de la tela. No obstant això, la Bíblia no diu res sobre esta classe de conversació.

Hauria de ser venerat el sudari?

No. Inclús si fora autèntic, venerar-lo estaria malament. Analitza els principis bíblics que expliquen el perquè.

 1. És innecessari. Jesús va explicar: «Déu és esperit. Per això els qui l’adoren han de fer-ho en Esperit i en veritat» (Joan 4:24). La religió verdadera no inclou l’ús d’icones o relíquies religioses.

 2. Està prohibit. Els deu manaments prohibixen la idolatria (Deuteronomi 5:6-10). De la mateixa manera, la Bíblia mana als cristians: «Fills meus, guardeu-vos dels ídols» (1 Joan 5:21). Alguns podrien argumentar que per a ells el sudari no és un ídol, però sí un símbol o icona de la seua fe religiosa. No obstant això, una icona es convertix en un ídol per a la persona que el venera. * Per tant, una persona que vol agradar a Déu no li donarà devoció o reverència a cap objecte, incloent el sudari.

^ § 12 Un ídol és una imatge, una representació o un símbol de l’objecte al qual se li mostra devoció.