Salta al contingut

Són els diners la causa de tots els mals?

Són els diners la causa de tots els mals?

Què diu la Bíblia

No, la Bíblia no diu que els diners siguen roïns ni que siguen la causa de tots els mals. L’expressió que diu que els diners són «l’arrel de tots els mals» és una cita bíblica incompleta i que s’ha malinterpretat. De fet, el que la Bíblia diu en realitat és que «l’amor als diners és l’arrel de tots els mals» * (1 Timoteu 6:10, negretes nostres).

 Què diu la Bíblia sobre els diners?

La Bíblia ensenya que els diners poden ser molt útils si es gasten bé, i que inclús poden ser una «protecció» (Eclesiastés 7:12). A més, la Bíblia felicita als qui són generosos amb els altres, per exemple amb aportacions econòmiques (Proverbis 11:25).

Però al mateix temps, la Bíblia advertix del perill de fer dels diners el centre de la nostra vida. Per exemple, diu: «Que l’amor als diners no inspire la vostra conducta; acontenteu-vos amb el que teniu» (Hebreus 13:5). La lliçó és que hem de posar els diners en el seu lloc i no buscar ser rics. Més bé, hauríem d’estar contents amb cobrir les necessitats bàsiques, com tindre menjar, roba i un lloc on viure (1 Timoteu 6:8).

 Per què advertix la Bíblia sobre l’amor als diners?

Les persones cobdicioses no obtindran vida eterna (Efesis 5:5). Una de les raons és que la cobdícia és una forma d’idolatria, o adoració falsa (Colossencs 3:5). Una altra raó és que els cobdiciosos, amb els seus esforços per aconseguir el que volen, sovint abandonen els bons principis. Proverbis 28:20 diu que «qui té pressa d’enriquir-se no es mantindrà innocent». Inclús podria sentir-se temptat a cometre delictes com xantatges, extorsions, fraus, segrestos o, fins i tot, assassinats.

Encara que l’amor als diners no desencadene en una mala conducta, pot tindre altres males conseqüències. La Bíblia diu que «els qui volen enriquir-se cauen en temptacions i paranys, i en molts desigs insensats i perniciosos» (1 Timoteu 6:9).

 Com ens podem beneficiar dels consells de la Bíblia sobre els diners?

Si no anem en contra dels nostres valors espirituals i morals per obtindre diners, tindrem més respecte per nosaltres mateixos i l’aprovació i suport de Déu. Déu promet als qui de veritat volen agradar-li: «No et deixaré, no t’abandonaré» (Hebreus 13:5, 6). A més, ens assegura que «l’home lleial serà beneït en abundància» (Proverbis 28:20).

^ § 1 Este versicle també s’ha traduït com: «Perquè l’arrel de tots els mals és l’afany de diners».