Salta al contingut

Què diu la Bíblia sobre l’amor propi?

Què diu la Bíblia sobre l’amor propi?

Què diu la Bíblia

Segons la Bíblia, estimar-se un mateix de forma raonable és adequat i fins i tot necessari. Eixa estima inclou preocupar-se per un mateix, respectar-se i tindre una bona autoestima (Mateu 10:31). Més que enaltir l’egoisme, la Bíblia el posa en el lloc que li pertoca.

A qui deuríem estimar en primer lloc?

  1. Estimar Déu deuria ser lo primer en els nostres cors. La Bíblia ensenya que el manament més important és: «Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor» (Marc 12:28-30; Deuteronomi 6:5).

  2. El segon manament més important és: «Estima els altres com a tu mateix» (Marc 12:31; Levític 19:18).

  3. Encara que la Bíblia no inclou un manament específic per a estimar-se a un mateix, el manament «estima els altres com a tu mateix» mostra que és normal i necessari tindre una mesura raonable d’amor propi.

A qui estimava Jesús en primer lloc?

Jesús va ensenyar com equilibrar l’amor a Déu, als altres i a un mateix, i va animar els deixebles a seguir el seu exemple (Joan 13:34, 35).

  1. Va estimar a Jehovà Déu en primer lloc i es va dedicar a complir la labor que li havia encomanat. Va dir: «el món sabrà que jo estime el Pare i que faig allò que el Pare m’ha manat» (Joan 14:31).

  2. Va estimar els altres i ho va demostrar preocupant-se per ells fins al punt de donar la vida (Mateu 20:28).

  3. Va mostrar un grau raonable d’amor propi al dedicar temps a descansar, menjar i disfrutar de la companyia dels seus seguidors i futurs deixebles (Marc 6:31, 32; Lluc 5:29; Joan 2:1, 2; 12:2).

Perdràs l’autoestima o la felicitat si estimes els altres per damunt de tu?

No, perquè estem creats a imatge de Déu, i la seua principal qualitat és l’amor altruista (Gènesi 1:27; 1 Joan 4:8). Açò significa que estem fets per a mostrar amor als altres. L’amor propi té el seu lloc, però som més feliços quan estimem Déu per damunt de tot i ens centrem en fer coses bones pels altres. Com diu la Bíblia: «Fa més feliç donar que rebre» (Fets 20:35).

Hui en dia, molta gent afirma que és més feliç quan es posa en primer lloc. Per a ells, «l’amor propi» ha reemplaçat «l’amor pels altres». No obstant, hui en dia se sap que els qui seguixen el savi consell bíblic de no buscar «el propi interés, sinó el dels altres», milloren la seua salut i felicitat (1 Corintis 10:24).