Salta al contingut

Un relleu de l’antic Egipte confirma l’exactitud d’un relat bíblic

Un relleu de l’antic Egipte confirma l’exactitud d’un relat bíblic

Este relleu jeroglífic de huit metres d’alçària està a prop de l’entrada de l’antic temple egipci al Déu Amon en Karnak. Segons els acadèmics, estos relleus representen les conquistes del faraó Xixac en terres al nord-est d’Egipte, inclosos Judà i el regne del nord d’Israel.

El relleu de Karnak; el requadro mostra captius nugats

El relleu mostra a Amon presentant més de 150 captius nugats a Xixac o Xeixonc. * Cada captiu representa una de les ciutats o pobles conquerits. El nom de les ciutats estan inscrites en formes ovalades en el cos de cada captiu. Alguns noms encara són llegibles, i alguns són ben coneguts per als lectors de la Bíblia, com per exemple Bet-Xean, Gabaon, Meguidó, i Xunem.

La campanya en Judà es menciona a la Bíblia (1 Reis 14:25, 26). De fet, la Bíblia dona detalls específics sobre la invasió de Xixac. 2 Cròniques 12:2-4 diu: «L’any cinquè del regnat de Roboam, Xixac, rei d’Egipte, va marxar contra Jerusalem. Amb mil dos-cents carros de guerra, seixanta mil soldats de cavalleria i una multitud incomptable de libis, suquites i etíops, que venien amb ell d’Egipte, va conquerir les ciutats fortificades de Judà i arribà fins a Jerusalem».

El relleu de Karnak no és l’única evidència arqueològica de la campanya de Xixac en el territori israelita. Un fragment d’un monument de pedra, o estela, trobat en el lloc de la ciutat bíblica de Meguidó, també duu el nom de «Xeixonc».

L’exactitud bíblica al mencionar la conquista de Judà per Xixac és un exemple de la integritat dels escriptors de la Bíblia. Ells documentaren de manera sincera les conquistes i derrotes de la seua pròpia nació. Esta honestedat no es troba generalment en altres escriptors antics.

^ § 3 L’ortografia bíblica «Xixac», reflectix la pronunciació hebrea del nom.