Salta al contingut

VA SER DISSENYAT?

L’olfacte del gos

L’olfacte del gos

Els investigadors diuen que els gossos poden utilitzar el seu olfacte per a detectar l’edat, el sexe i l’estat d’ànim d’altres gossos. També es poden entrenar els gossos per a detectar explosius i drogues. Mentres que els humans utilitzem la vista per a explorar l’entorn, els gossos utilitzen l’olfacte. Es pot dir que ells «veuen» amb el seu morro.

Per a considerar: El sentit de l’olfacte del gos és milers de voltes més potent que el nostre. D’acord amb l’Institut Nacional de Normalització i Tecnologia dels Estats Units, un gos «pot detectar certs components en concentracions d’una part per un bilió. Açò seria com detectar el sabor d’un quart de culleradeta de sucre dissolta en una piscina olímpica».

Per què és l’olfacte del gos millor que el nostre?

  • El morro del gos està sempre humit i açò li permet detectar millor les partícules aromàtiques.

  • El morro del gos té dos conductes: un per a respirar i l’altre per a olorar. Quan un gos olora, l’aire entra en la part de la cavitat nasal on estan els receptors olfactius.

  • La regió olfactiva del gos pot mesurar 130 centímetres quadrats o més, en canvi, la dels humans tan sols arriba fins als 5 centímetres quadrats.

  • Un gos pot tindre fins a 50 voltes més cèŀlules olfactives receptores que nosaltres.

Tot açò permet al gos distingir els components d’un aroma complex. Per exemple, segons alguns experts, els humans podem olorar una sopa, però els gossos poden detectar cada ingredient de la recepta.

Un grup d’investigadors de la fundació Pine Street, que es dedica a la investigació del càncer, afirma que el cervell del gos i el seu morro treballen en equip convertint-se en «un dels dispositius de detecció d’olors més sofisticats del planeta». Els científics estan desenvolupant «morros» per a detectar explosius, contraban i malalties com el càncer.

Què penses? L’olfacte del gos ha evolucionat? O va ser dissenyat?